Leiding

Iedere zaterdag heb je er mee te maken... De leiding. Maar hoe zit dat nu eigenlijk ineen, die leidersploeg?

De leiding bestaat uit jonge volwassenen die zich samen vrijwillig inzetten om aan scoutswerking te doen.

Hoe wordt je leider of leidster?

Leider of leidster wordt je na het beëindigen van je seniorjaren, tenminste als je daar voor kiest. Want in de leiding staan betekent verantwoordelijkheid hebben, je bent immers verantwoordelijk voor de kinderen of jongeren die deel uitmaken van jouw tak. Natuurlijk gebeurt dit niet van de ene op de andere dag. Daarom worden er bij de seniors diverse stages gedaan zodat je een bewuste keuze kan maken of je al dan niet de leiding wil vervoegen. Ook tijdens de leidersperiode wordt er aan vorming gedaan. Hoofdzakelijk zijn dit door FOS georganiseerde (en door de overheid erkende) cursussen. Het merendeel van de leiding beschikt dan ook over een brevet Animator of een brevet Hoofdanimator, uitgereikt door de Vlaamse overheid. Op deze manier zorgt De Wouw voor een kwalitatieve en verantwoorde jeugdwerking.

Structuur en functies binnen de leiding

De leiding is opgedeeld volgens een boomstructuur. De eenheid wordt geleid door de eenheidsleider (EL). Onder hem staan de assistent-eenheidsleiders (AEL's). Samen vormen zij de eenheidsleiding. Deze zorgt voor het dagelijks bestuur van de eenheid. Ook staan zij in voor het contact met FOS, andere eenheden, ... Bovendien wordt ook de ledenadministratie en finaciën van de eenheid door hen verzorgd. Dankzij de eenheidsleiding kan de rest van de leiding zich dus volledig toespitsen op hun respectievelijke takwerking. Onder de eenheidsleiding vinden we de takleiders (TL's). Iedere tak heeft zo'n takleider. Samen met de assistent-takleiders (ATL's) zorgen zij voor het reilen en zeilen van de tak. De activiteiten en kampen worden door hen voorbereid. Ook zijn zij vaak een eerste aanspreekpunt voor ouders met vragen.

De leiding is er voor jou!

Je leest het goed! Iedere zaterdag staat het leidersteam klaar met spetterende activiteiten en met een hoge dosis enthousiasme zodat de vergadering in de beste (en leukste) omstandigheden kan verlopen. Heb je vragen of opmerkingen omtrent de tak, scouting, bepaalde activiteiten, ... Aarzel dan niet om iemand van de leiding aan te klampen, hij of zij zal je graag te woord staan en eventueel doorverwijzen... Wil je de leiding mailen, stuur dan een bericht naar info@wouw.org.